Upcoming Courses:

 

SAF100 10-HR CONSTRUCTION

10-hr OSHA Authorized training is an orientation to occupational Safety and Health for Workers who are involved in construction and covers 29 CFR 1926. For more details scroll down to the sample agendas below, or click the Register Now button.

Tuesday, September 8 – Wednesday, September 9

SAF102 30-HR CONSTRUCTION

30-hr OSHA Authorized training in occupational Safety and Health is for Workers who are involved in construction and covers 29 CFR 1926. For more details scroll down to the sample agendas below or click the Register Now button.

Tuesday, September 15 – Friday, September 18 

SAF101  10-HR GENERAL INDUSTRY

10-hr OSHA Authorized training is an orientation to occupational Safety and Health for Workers who are involved in general industry and covers 29 CFR 1910. For more details scroll down to the sample agendas below, or click the Register Now button.

 Thursday, September 3 – Friday, September 4 

SAF103 30-HR GENERAL INDUSTRY

30-hr OSHA Authorized training in occupational Safety and Health for Workers who are involved in general industry and covers 29 CFR 1910. For more details scroll down to the sample agendas below, or click the Register Now button.

Tuesday, September 22 – Friday, September 25

All participants must have access to:

      1. A computer with camera (employees sharing a computer is not recommended)
      2. Headset
      3. Internet capability

Participants must be in a reasonably quiet environment with ability to stand and demonstrate equipment while still have camera connection.  

About the Instructor:

Sherrie Wilson is an author, speaker trainer and motivator

Sherrie Wilson serves as the Founder, President and CEO of EMR Safety and Health which specializes in Authorized OSHA (Construction, General Industry and Disaster Safety training), Critical Care for healthcare providers and leadership training for her network of 1800 instructors nationwide.

Sherrie received a Bachelor of Science in Public Administration from Hawthorne University, Paramedic training at the University Texas Health Science Center, Dallas, Texas, a graduate of Landmark Education and GAP Leadership Programs. She has served as adjunct Health & Safety faculty for Texas A&M University, Texas Engineer Extension Service (TEEX), Oklahoma State University.  Sherrie received her Master Practitioner of Neuro Linguistic Programming from the Association for Integrative Psychology.

Sherrie has experience in the Medical, Healthcare, Safety, Education, Communication, Leadership, and Neuro Dynamics arenas.

Sample Agendas:

 

10HR Construction Agenda

September 8 – 9

TimeTopicLength of Topic
Day 1 - September 8
8:30-9:30Introduction to OSHA1 hour
9:30-10:15Focus Four: Struck By Hazards45 minutes
10:15-10:30Break15 minutes
10:30-11:15Focus Four: Caught-in-Between Hazards45 minutes
11:15-12:15Focus Four: Electrical Hazards1 hour
12:15-1:15Lunch1 hour
1:15-2:45Focus Four: Fall Hazards1 hour 30 minutes
2:45-3:00Break15 minutes
3:00-4:00Personal Protective Equipment1 hour
4:00End of Day 17 hours
Day 2 - September 9
8:30-9:30Health Hazards in Construction1 hour
9:30-10:30Materials Handling, Storage, Use & Disposal1 hour
10:30-10:45Break15 minutes
10:45-11:45Stairways and Ladders1 hour
11:45Course Ends3 hours

30HR Construction Agenda

September 15 – 18

TimeTopicLength of Topic
Day 1 - September 15
8:00-9:00Introduction to OSHA1 hour
9:00-10:00Managing Safety and Health1 hour
10:00-10:10Break 10 minutes
10:10-11:10Managing Safety and Health1 hour
11:10-12:10OSHA Focus 4 – Struck By1 hour
12:10-01:00Lunch 50 minutes
1:00-2:00OSHA Focus 4 – Electrocution1 hour
2:00-03:00OSHA Focus 4 – Caught-in-Between1 hour
3:00-03:10Break10 minutes
3:10-4:40OSHA Focus 4 – Fall Protection 1.5 hours
4:40End of Day 17.5 hours
Day 2 – September 16
8:00-8:30OSHA Focus 4 – Fall Protection0.5 hour
8:30-9:30Stairways and Ladders1 hour
9:30-10:00Personal Protective Equipment0.5 hour
10:00-10:10Break 10 minutes
10:10-11:40Personal Protective Equipment1.5 hours
11:40-12:30Lunch 50 minutes
12:30-2:30Health Hazards in Construction2 hours
2:30- 2:40Break10 minutes
2:40-4:40Confined Space2 hours
4:40End of Day 27.5 hours
Day 3 – September 17
8:00-9:00Cranes, Derricks, Hoist, Elevators & Conveyors1 hour
9:00-10:00Ergonomics1 hour
10:00-10:010Break10 minutes
10:10-11:10Trench & Excavations 1 hour
11:10-12:10Fire Protection and Prevention1 hour
12:10-1:00 Lunch 50 minutes
1:00-2:00Materials Handling, Storage, Use and Disposal1 hour
2:00-3:00Motor Vehicles, Mechanized Equipment,
Rollover Protective Structures, Overhead Protection,
Signs, Signals and Barricades
1 hour
3:00-3:10Break 10 minutes
3:10 -4:10Motor Vehicles, Mechanized Equipment,
Rollover Protective Structures, Overhead Protection,
Signs, Signals and Barricades
1 hour
4:10-4:40Powered Industrial Vehicles0.5 hour
4:40End of Day 3 7.5 hours
Day 4 – Sept 18
8:00-8:30Powered Industrial Vehicles0.5 hour
8:30-9:30Welding, Cutting & Brazing1 hour
9:30-10:00Tools Hand & Power0.5 hour
10:00-10:10Break10 minutes
10:10-10:40Tools Hand & Power0.5 hour
10:40:11:40Scaffolds1 hour
11:40-12:30 Lunch 50 minutes
12:30-1:30Concrete & Masonry1 hour
1:30-2:30Optional – Bloodborne Pathogens1 hour
2:30-2:40Break10 minutes
2:40-3:40Optional – Lockout Tagout1 hour
3:40-4:40Optional – Safety Leadership1 hour
4:40End of Course7.5 hours

10HR General Industry Agenda

September 3-4

TimeTopicLength of Topic 
Day 1 - September 3
9:00-10:00Introduction to OSHA1 hour
10:00-11:00Walking Working Surfaces & Fall Protection1 hour
11:00-11:10Break10 minutes
11:10-12:10Exit Routes, Emergency Action Plan, Fire Prevention Plans, Fire Protection1 hour
12:10-12:40Lunch30 minutes
12:40-1:40Electrical Safety1 hour
1:40-2:40Personal Protective Equipment1 hour
2:40-2:50Break10 minutes
2:50-3:50Hazard Communication1 hour
3:50-4:50Machine Guarding1 hour
4:50Day Ends7.5 hours
Day 2 - September 4
8:00-9:00Ergonomics1 hour
9:00-10:00Materials Handling1 hour
10:00-10:10Break10 minutes
10:10-11:10Bloodborne Pathogens1 hour
11:10Course Ends3 hours

30HR General Industry Agenda

September 22-25

TimeTopicLength of Topic 
Day 1 - September 22
7:00-8:00Introduction to OSHA1 hour
8:00-9:00Managing Safety and Health1 hour
9:00-9:10Break 10 minutes
9:10-10:10Managing Safety and Health1 hour
10:10-11:10Walking Working Surfaces, Fall Protection1 hour
11:10-12:10Lunch1 hour
12:10-2:10Exit Route, Emergency Action Plans, Fire Prevention/Protection2 hour
2:10-2:20Break 10 minutes
2:20-3:50Electrical1.5 hour
3:50End of Day 17.5 hours
Day 2 - September 23
7:00-7:30Electrical0.5 hour
7:30-8:30Personal Protective Equipment1 hour
8:30-9:00Materials Handling0.5 hour
9:00-9:10Break 10 minutes
9:10-10:40Materials Handling1.5 hour
10:40-11:40GHS Hazcom1 hour
11:40-12:40Lunch 1 hour
12:40-2:40Haz Flammables, Combustible Liquids, Spray Finishing, Compressed Gas, Dipping and Coating Operations2 hours
2:40-2:50Break 10 minutes
2:50-3:50Permit Required Confined Space1 hour
3:50End of Day 27.5 hours
Day 3 - September 24
7:00-8:00Lockout Tagout1 hour
8:00-9:00Machine Guarding1 hour
9:00-9:10Break 10 minutes
9:10-10:10Welding, Cutting, Brazing1 hour
10:10-11:10Introduction to Industrial Hygiene1 hour
11:10-12:10Lunch1 hour
12:10-1:10Bloodborne Pathogens1hour
1:10-2:10Ergonomics1 hour
2:10-2:20Break 10 minutes
2:20-3:50Fall Protection1.5 hours
3:50End of Day 3 7.5 hours
Day 4 - September 25
7:00-8:00Powered Industrial Trucks1 hour
8:00-8:10Break 10 minutes
8:10- 9:10Optional - Respiratory Protection1 hour
9:10-10:10Optional - Health Hazards in General Industry (Noise, Radiation, heat & Cold)1 hour
10:10-11:10Lunch1 hour
11:10-12:10Optional - Tools and Equipment1 hour
12:10-1:10Optional - Stairs, Ladders & Scaffolds1 hour
1:10-1:20Break10 minutes
1:20-1:50Optional - Stairs, Ladders & Scaffolds0.5 hour
1:50-2:50Optional - Leadership1 hour
2:50-3:00Break10 minutes
3:00-4:00Silica & Combustible Dust1 hour
4:00End of Course7.5 hours